úterý 27. března 2012

káně lesní (Buteo Buteo)


třídaptáci - Aves
řáddravci - Falconiformes
čeleďjestřábovití - Accipitriadae
rodkáně - Buteo
druhkáně lesní - Buteo Buteo

Vzhled

Káně lesní je přibližně stejně velká jako jestřáb, se kterým bývá taktéž často zaměňována. Je to zavalitý pták dlouhý 51 až 56 cm. Rozpětí křídel je 117 až 137 cm. Samice je vždy o něco větší než samec.
Můžeme se setkat i s menšími dospělými jedinci. Zpravidla se však bude jednat o protahující káni lesní ruskou (Buteo buteo vulpinus). Zbarvení je velmi rozmanité. Převážně jsou káně tmavohnědá, vespod nepravidelně bíle skvrnitá, příčně nebo podélně pruhovaná. Ocas je hustě tmavě páskovaný.
Setkal jsem se při svých toulkách přírodou i s kání téměř bílou, nebo naopak skoro černohnědou. Na obloze poznáme káně podle širokých křídel, krátkého ocasu a poněkud "těžkopádného" letu. Na rozdíl od ostatních dravců je duhovka oka vždy hnědá a ne žlutá.

Rozšíření

Káně lesní je rozšířená téměř po celé Evropě s výjimkou nejsevernějších částí Norska, Finska a Ruska. Na jihu zasahuje až do severních částí Turecka. V místě svého výskytu obývá lesy všeho druhu v nížinách i horách. Nejraději se však zdržuje v kulturní krajině, kde se střídají lesy s poli a loukami. V lesích získává bezpečí pro hnízdění a vyvádění mladých. Pole a louky ji zase poskytují potravu.

Způsob života

Káně lesní je denní dravec. Jeho hlavní potravou jsou především hraboši, kteří tvoří hlavní část jeho jídelníčku. Nepohrdne ani jinými hlodavci, v nouzi uloví i ještěrku, nebo dá za vděk hmyzu. Setkal jsem se s názorem některých "myslivců" , že káně škodí lovem bažantů. Na venkově zase někteří lidé tvrdí, že jim káně "odneslo" slepici. Domnívám se, že pokud má káně dost potravy upřednostňuje především škodlivé hlodavce. 
Dr. Hanzák v knize Světem zvířat II. díl - ptáci uvádí: "Nejdokonalejší rozbor provedl německý ornitolog Rörig, který prohlédl 1237 žaludků kání a našel v nich 1896 drobných hlodavců, 57 křečků, 115 krtků, 104 rejsky, 4 veverky a 10 syslů; 16 zjištěných zajíců a 4 srnčí kůzlata byla pozřena jako zdechliny. Z ptáků bylo 18 koroptví, 11 bažantů, 6 holubů, 4 slepice a 44 dalších ptáků."
Je tedy zřejmé, že v potravě kání převažují škodliví hlodavci. Počet hrabošů se odráží i na populaci káněte lesního. V letech přemnožení hraboše polního se zvyšuje populace kání a naopak v letech, kdy klesá populace hraboše, klesá i populace kání.


Zdroj: http://www.priroda.cz/lexikon.php?detail=412









Žádné komentáře:

Okomentovat